Over zijn Verzamelde Werken – ‘Red ons, Maria Montanelli’, ‘De Dierenwinkel’ – worden al scripties geschreven. Zijn schooljaren op het Montessori vervullen Herman Koch, schrijver en tekstschrijver (van ‘Jiskefet’), nog steeds met weerzin, ook al is hij daar inmiddels ‘iemand geworden’. Een gesprek over wat satire is, en over de schrijvers die hem inspireren.

‘Een boek over mensen die eenzaam zijn in de harde maatschappij leg ik al na veertig pagina’s weg.’ ‘Red ons, Maria Montanelli’ is verschenen bij Meulenhoff (317,90), ‘De Dierenwinkel’ verscheen bij uitgeverij De Harmonie (334,90). Herman Kochs onstuitbare neiging om flauwe grappen te maken begon heel vroeg. ‘Ik was niet het zielige gepeste jongetje, maar het vervelende knaapje dat dacht dat hij leuk was. Ben vaak van school gestuurd. Een knaapje zoals er nu heel veel zijn. Ik had een keer een juffrouw die de allereerste les al zei: ik denk dat wij dit jaar véél ruzie zullen krijgen. Die zag het meteen. Ik denk dat ik...