Vrij Nederland september 2017

Dit is 'Henk the water guy', de Nederlander die de wereld leert niet te verzuipen

Thijs Broer
Henk Ovink. Foto: Kadir van Lohuizen/Noor
‘Als we niks doen, verzuipen we’, zegt Henk Ovink. ‘Henk the water guy’, voor Obama. Als Watergezant uit Nederland Waterland reist hij de wereld rond om andere landen te helpen bij hun strijd tegen het water.

Een kleine greep uit het nieuws van deze zomerweken: zware overstromingen in Duitsland, Thailand en China, bosbranden door droogte in Frankrijk, Kroatië en Griekenland, watertekorten in Italië, noodweer in Turkije met hagelstenen als kippeneieren, dodelijke slachtoffers door een vloedgolf in Arizona, extreem watergebrek in de Sahel, zware tropische stormen in Vietnam en het Caraïbisch gebied, 400.000 mensen geëvacueerd in Japan na hevige regenval, en ook nog de lancering van Al Gore’s nieuwe klimaatfilm An Inconvenient Sequel. ‘Het heeft allemaal met water te maken,’ zegt Henk Ovink, ‘en dus met mijn werkterrein.’

Watervluchtelingen

Na de verwoestingen die de orkaan Sandy in 2012 in New York aanrichtte, was Ovink een van de adviseurs van Obama en stond hij in...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials