Vrij Nederland bezoekt broedplaatsen van vernieuwing. FoodCoop Amsterdam zoekt spelenderwijs uit wat goede voedselvergaring is én biedt mensen met een kleine portemonnee de kans om goed eten te kopen.
Wat is dit nu weer?

Een doe-het-lekker-zelf-alternatief voor de supermarkt. Een food co-op of voedselcoöperatie koopt gezamenlijk boodschappen in bij boeren en groothandels en maakt zo tussenhandel overbodig. Albert en Dirk mogen niet meedoen. De prijzen zijn lager en de producten verser dan in de winkel, de consument weet waar zijn eten vandaan komt en de producent waar zijn spul naartoe gaat. FoodCoop Amsterdam opereert vanuit De Baarsjes, waar deelnemers elke week een groentetas kunnen afhalen met de oogst van moestuinen uit de buurt. Eens in de twee weken wordt er op de ophaaldag gekookt voor zo’n veertig mensen, die allemaal meehelpen.

Foto’s: Boudewijn Bollman

Gaat dit de wereld veranderen?

Dat weet Fiona Ivanov van FoodCoop Amsterdam niet. Zij ziet de coöperatie...