Interview Mei Li Vos

Het een heeft weinig met het ander te maken, maar de manier waarop ze de babykamer showt, doet onwillekeurig denken aan de trots die doorklinkt in de beschrijving van haar kantoor in het parlementsgebouw: ‘Koloniën, derde verdieping, kamer vijf.’ En als ze haar plekje in de keuken – tegen de verwarming, uitzicht op het Vondelpark – inneemt, stel ik me voor hoe ze zich een klein jaar terug nog nestelde in haar blauwe Haagse zetel. Grote ogen, rap van tong. Ik denk zelfs dat ze hier en nu geen andere woorden gebruikt dan toen en daar. Je zou zeggen: een volksvertegenwoordiger bij uitstek. Toch begint haar boek Politiek voor de leek met de opmerking dat ze, ondanks haar studie politicologie, nooit had overwogen om politicus te worden.

‘Het kwam gewoon niet bij me op,’ zegt ze. ‘Ik dacht er aan om ontwikkelingswerker te worden, of journalist. Later droomde ik over de functie van bedrijfsleider in een compleet groene supermarkt, maar politicus? Nee. Tot het moment...