Vandaag wordt aan de Universiteit van Amsterdam een hoogleraar vaderschap benoemd. Ze heet Renske Keizer, is moeder van drie, en van plan het belang van vaders eindelijk wetenschappelijk te bewijzen.

Iedere keer schrik ik me weer een ongeluk. Als mijn vriend tijdens het stoeien een van onze twee kindjes in de lucht gooit, zie ik altijd voor me hoe dat kleine hoofdje met een enorme knal het plafond raakt. Onzin, vindt mijn partner. Zo hoog gooit hij helemaal niet, hij let heus wel goed op, en bovendien kunnen de kleintjes echt wel tegen een stootje.

Keizer mag zich met recht al jaren vaderschapsexpert laten noemen.

Herkenbare situatie? Renske Keizer vindt waarschijnlijk van wel. Vandaag wordt de 32-jarige moeder van drie bij de Universiteit van Amsterdam ge├»nstalleerd tot de allereerste hoogleraar vaderschap ter wereld. ‘Hebben vaders een unieke invloed bij de opvoeding van hun kinderen?’, luidt de kernvraag waarover Keizer zich de komende jaren zal buigen. Ze vermoedt van...