Kunst en cultuur

'Dj’en is nou eenmaal een jongensberoep'

Aafke Romeijn
Dat is 'm dan: het DJ-team van de Top 2000.

Kon er nou echt geen vrouwelijke DJ op de foto, Radio 2? ‘Meisjes doen dat gewoon niet. We kunnen geen vrouwelijke DJ’s vinden.’ Houd toch op, dit soort uitspraken horen thuis in een museum.

Vanochtend een feestelijke tweet van Radio 2: men kan deze week weer stemmen voor de Top2000. Ook inbegrepen: een groepsfoto van de elf dj’s die de lijst gaan presenteren. Elf witte mannen van een Bepaalde Leeftijd die, gehuld in spijkerbroeken en spijkerblousjes, stoere poses aannemen en de camera in kijken. Het herinnerde me er weer even fijntjes aan dat Radio 2 nog altijd een bolwerk van witte mannen is. Nou is er de afgelopen tijd naar aanleiding van het clipje van Fresku al heel wat gezegd over het gebrek aan kleurrijke dj’s en muziek, maar ik kan me niet herinneren wanneer we voor het laatst de vraag hebben gesteld waarom er zo weinig vrouwen te horen zijn op de radio. Bij dezen.

Medialand leeft blijkbaar nog in het tijdperk jaren ’50: mannen oefenen mannenberoepen uit, vrouwen...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials