De ontmanteling van een wetsvoorstel

Max van Weezel
Illustratie: Bas van der Schot
Hoe een voormalige worstelkampioen uit Iran de strafbaarstelling van illegaliteit uitkleedde.

In het Amnesty-blad Wordt Vervolgd legde Fred Teeven uit waarom het hem aanspreekt dat in het regeerakkoord illegaliteit strafbaar wordt gesteld.

Buurlanden als Duitsland en België kenden die strafbaarstelling al en Nederland kon daarbij niet achterblijven. Anders trokken we als een magneet ongewenste vreemdelingen aan.

De Irakezen en Somaliërs in kwestie zouden misschien niet onder de indruk zijn van de boete van maximaal 3900 euro die ze volgens zijn voorstel kregen opgelegd. Belangrijker was het inreisverbod dat aan die sanctie verbonden was. En het ‘verzwaard inreisverbod’ voor recidivisten die herhaaldelijk zonder geldige papieren op zak werden aangetroffen: ‘Overtreding daarvan is een misdrijf dat kan leiden tot zes maanden detentie.’

Teeven: ‘Zo maken we Nederland minder aantrekkelijk voor vreemdelingen dan bijvoorbeeld België.’ De liberale crimefighter was zich...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie