De obsessie met Wilders

Elma Drayer

Waarom strekt de journalistieke geestdrift zich niet uit tot álle kandidatenlijsten?

Indrukwekkend, hoor, de ijver waarmee de vaderlandse pers de PVV-kandidatenlijst de afgelopen weken doorlichtte. Zodra de partij de namen op 12 april openbaarde, moet op menige redactie onmiddellijk het grote googelen zijn begonnen. Niet tevergeefs. Al de dag erna bleek nummer 9 op de lijst, Mellony van Hemert, anders dan de PVV-website suggereerde, nooit gepromoveerd. NRC Handelsblad meldde bovendien dat ze onder pseudoniem een dubieus en daarom nimmer uitgegeven boek had geschreven.

Diezelfde week wist dit blad te onthullen dat Gidi Markuszower, nummer 5 op de lijst, in 2008 was gearresteerd wegens wapenbezit. Ook bleek de man een heethoofd die dingen zegt over de islam ‘waar lang niet alle Joodse Nederlanders het mee eens zijn’. De Pers kwam daarop met het nieuwtje dat Markuszower graag alle ideologische tegenstanders uit zijn gemeenschap zou willen stoten.

Niet veel later berichtte Joop.nl...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie