Mensendokter Arnon Grunberg lost lezersproblemen op. Met dit keer: cultural appropriation, verlegenheid op begrafenissen en sneller fietsen dan je vader.

Zelf draag ik op een begrafenis liefst een pak, kan dat ook wanneer ik weet dat het om mensen gaat die heel eenvoudige kleding dragen? – Jochem, Ede
Als u weet dat u de enige bent die in pak verschijnt op de begrafenis en u het gevoel hebt dat u andere mensen daarmee in verlegenheid brengt, is het beter dat niet te doen. Zelf ben ik ervan overtuigd dat je in informele, om niet te zeggen schamele kleding op de begrafenis dient te verschijnen. Ik zou het mooi vinden als het een traditie wordt om in pyjama op begrafenissen te verschijnen, al was het maar omdat slapen een halve dood is en wij allen vroeg of laat de stervende zullen navolgen. Op begrafenissen moet je je zo veel mogelijk assimileren aan de dode.

Ik ging fietsen met mijn vader en haalde hem in. Dat vind ik eigenlijk helemaal niet leuk. Hij zei dat het kwam omdat hij...