Vergeefs hopen op sorry

Hij kwam, zoals zoveel Polen, naar Nederland om te werken. Om een huis in Polen te kunnen bekostigen en een gezin te stichten met zijn vriendin Aga. Maar op de nacht van 2 oktober 2005 verdronk Tomasz Paja (24) in het koude water van de Prinsengracht, na een vechtpartij met een groepje jongens. Volgens getuigen hadden zij Paja belet de kant op te klimmen, zelfs een fiets naar zijn hoofd gegooid. Vandaag staan ze voor de rechtbank: Andy, Buck en Erik, drie Amsterdamse jongens van begin twintig. Hoewel uit telefoontaps is gebleken dat ze hun verhalen op elkaar afstemden, spreken ze elkaar en zichzelf voortdurend tegen, als ze zich al iets van de avond zeggen te herinneren.

Rechter: ‘Volgens een getuige riepen jullie: kanker, als je aan de kant komt, maken we je af!’

Andy: ‘Ik kan me het niet herinneren.’ Buck: ‘Volgens mij heb ik dat zo niet gezegd.’ Erik: ‘Ik sla bijna nooit iemand. Ehm, ik sla nooit iemand.’ Hun families mompelen instemmend....