David Schrooten werd opgepakt en veroordeeld voor 12 jaar cel in de VS. De Nederlandse hacker zou creditcardgegevens hebben gestolen en verkocht. Dit is zijn verhaal. En dat van VN-redacteur Freke Vuijst: ‘ik hoorde zijn stem en dacht: mijn god, dit is een kind, een kind in doodsangst.’

Aan handen en voeten geboeid zit ik in de bewaarcel. Ik ben op transport gezet naar mijn ‘designation’, de gevangenis waar ik mijn tijd moet uitzitten. De andere gedetineerden kijken wantrouwend naar me. Ze weten dat ik uit de SHU (Special Housing Unit – isoleercel) kom. Misschien is hij een rat, hoor ik ze denken. Ik heb geen idee waar we heen gaan. Moet ik geloven wat ik over designation-gevangenissen heb gehoord van de ‘old timers’, de geestelijk en fysiek gehavende kerels die de gevangenis beschrijven als ‘killing fields vol gang bangers en verkrachtingen’? Hun verhalen lijken op de Amerikaanse televisieshows waar ik nog niet zo lang geleden naar keek, thuis, comfortabel op de...