De gesprekken van de dag, volgens de redactie. Vandaag: bedelen wordt verboden en kerken worden gesloopt. En de politiek koopt een aflaat.

Bij de bushalte Janskerkhof in Utrecht weet ik dat ik kan rekenen op een praatje met een dakloze. Een blonde vrouw van tegen de veertig, nooit opdringerig, vriendelijk en praatgraag. Zaterdag ontbrak voor het eerst de stapel Straatnieuws onder haar arm. Ik hengelde desondanks in mijn portemonnee naar munten om haar te geven, vergeefs, en sputterde het cliché: ‘Nee, sorry. Ik heb alleen een pinpas.’ Een diepe zucht ontsnapte via de barsten in haar masker: ‘Geen munten. Dat dacht ik al. Niemand koopt nog Straatnieuws. We worden allemaal bedelaars. En ik was best een goede verkoper. Echt waar!’ Ik knikte.

Shit. Je zou er bijna twintig euro voor pinnen en bij de HEMA een enkel haarspeldje afrekenen. Met Straatnieuws voelt een dakloze zich een verkoper. De sterverkoper onderaan de trappen bij Hoog Catharijne werd ooit ontdekt en promoveerde...