Collectieve blindheid

Elma Drayer

‘Iedereen moet etnisch geregistreerd worden,’ aldus het PVV-program: pas na de verkiezingen trok het aandacht.

Heel wat sombere analyses gehoord de afgelopen dagen. Over de populistische gevaren die ons wachten, over hoe allochtonen alle reden tot vrees hebben, over de flater die we slaan in internationaal verband, over het beschadigde imago van de verblauwde provincie Limburg. Over de deplorabele staat, kortom, waarin ons land is geraakt nu de Partij voor de Vrijheid zoveel méér zetels binnensleepte dan door veruit de meeste watchers en peilers was voorzien.

Donderdagavond, de dag na de verkiezingen, zat televisieman Humberto Tan aan tafel bij de EO-talkshow Knevel & Van den Brink. Ook hij was, zacht uitgedrukt, verontrust over de monsterzege van de PVV. Tan had het verkiezingsprogramma van de partij namelijk daadwerkelijk bestudeerd. En daarin had hij een ‘heftige passage’ aangetroffen. In het hoofdstuk veiligheid, zei hij, stond het zwart op wit: ‘Iedereen moet etnisch geregistreerd worden.’

Het presentatieduo was er even beduusd van. Andries Knevel vroeg of Tan zich er ‘persoonlijk’ door geraakt voelde. Natuurlijk, zei hij. Nee, nee, over zichzelf maakte hij zich geen zorgen. Hij zou zich wel redden. Hij maakte zich zorgen om anderen die zich wellicht wel ‘onveilig’ en ‘minder welkom’ voelen. Tijs van den Brink informeerde nog of de gewraakte passage wel écht in het PVV-programma stond. Zelf had hij er in de hele campagne niets over gehoord. Kijk, zei Tan, dat was nou precies het probleem. ‘Je hebt het niet gehoord, dus het bestaat niet. Maar het stáát er gewoon.’

– Eindelijk voelde een PVV’er zich bij de staart gegrepen

Het gesprek met Tan zoemde binnen de kortste keren rond op internet. De Vara-debatsite Joop.nl plaatste het EO-fragment onder de pakkende kop: ‘Ik word straks misschien etnisch geregistreerd.’ Op de populaire Facebookpagina ‘We apologize for the 1,5 million Dutch people that voted for Geert Wilders’ werd er dankbaar naar verwezen.

Interessanter was wat er weer een dag later gebeurde, toen PVV’er Hero Brinkman aan dezelfde televisietafel mocht aanschuiven. Het fragment met Humberto Tan werd nog eens vertoond, waarop het Kamerlid het betreffende beleidsvoornemen tegenover de andere heren moest verdedigen. Brinkman hakkelde en stuntelde, zijn retoriek sloeg ongenadig plat. Eindelijk, leek het wel, voelde een PVV’er zich onaangenaam bij de staart gegrepen.

Al met al stemde het tot nadenken. Want hoe is het mogelijk dat uitgerekend dit even onfrisse als explosieve PVV-standpunt rond de ‘etnische registratie van iedereen’ nu pas de aandacht wist te trekken – nota bene ná de verkiezingen? Hoe kon het dat het niemand eerder was opgevallen?
Het programma van de PVV, zou je zeggen, is al een tijdje openbaar. De agenda voor hoop en optimisme, een tijd om te kiezen werd onder enorme mediabelangstelling op vrijdag 23 april gepresenteerd in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Elke krant, elk weekblad, elke nieuwsrubriek heeft er sindsdien uitvoerig over bericht.

De personages Henk en Ingrid, het voornemen om drastisch te snoeien in de publieke omroepen, het plan om de cultuursubsidies integraal af te schaffen, om een miniquotum in te stellen voor asielzoekers, om een algehele immigratiestop in te voeren – enfin, zeven campagneweken lang zijn al die programmapunten besproken en bekritiseerd. Zonder veel inhoudelijke argumenten, trouwens. En, zoals we inmiddels weten, zonder noemenswaardig effect. Anderhalf miljoen medeburgers hebben zich er in elk geval niets van aangetrokken.

En nu blijkt dat juist over dit ene zinnetje collectief is heen gelezen – tot een wakkere televisieman ons er fijntjes op wees.

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.