Collectieve blindheid

Elma Drayer

‘Iedereen moet etnisch geregistreerd worden,’ aldus het PVV-program: pas na de verkiezingen trok het aandacht.

Heel wat sombere analyses gehoord de afgelopen dagen. Over de populistische gevaren die ons wachten, over hoe allochtonen alle reden tot vrees hebben, over de flater die we slaan in internationaal verband, over het beschadigde imago van de verblauwde provincie Limburg. Over de deplorabele staat, kortom, waarin ons land is geraakt nu de Partij voor de Vrijheid zoveel méér zetels binnensleepte dan door veruit de meeste watchers en peilers was voorzien.

Donderdagavond, de dag na de verkiezingen, zat televisieman Humberto Tan aan tafel bij de EO-talkshow Knevel & Van den Brink. Ook hij was, zacht uitgedrukt, verontrust over de monsterzege van de PVV. Tan had het verkiezingsprogramma van de partij namelijk daadwerkelijk bestudeerd. En daarin had hij een ‘heftige passage’ aangetroffen. In het hoofdstuk veiligheid, zei hij, stond het zwart op wit: ‘Iedereen moet etnisch...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie