In september kregen Nigal Tzur (32, werkzaam in de toeristensector) en Zohar Akhai (35, geluidstechnicus) een zoon. Al tijdens de prille zwangerschap werd aan het stel gevraagd wat ze dingen doen. Besnijden of niet?

‘Dat dit nu überhaupt een vraag is zegt iets over deze tijd,’ vertelt Tzur. ‘Het is niet meer vanzelfsprekend dat je je zoon besnijdt. Maar je weet: mensen die het níét vragen hebben hun kind wel laten besnijden.’ Het is nog altijd een zeer gevoelig onderwerp, zegt Tzur. Daarom zal ze nooit uit zichzelf vertellen dat hun zoontje zijn voorhuid nog heeft. ‘Dan is het alsof je zegt: ik geef meer om mijn kind dan jij, want ik doe hem die pijn niet aan. Niet dat ik dat vind, maar zo wordt het opgevat. Mensen voelen zich gauw aangevallen, dus ik probeer het onderwerp een beetje te vermijden.’

‘Waarom is het zo interessant wat de ander in zijn broek heeft?’

Haar man gaat juist met liefde de discussie aan. Gestrekt been en al. ‘Waarom we hem niet hebben...