Als in een aflevering van Ik vertrek, ging de emigratie naar Spanje van de zus van Arjan Visser helemaal mis en belandde ze met haar gezin in de cel. Visser wil haar verhaal optekenen, maar stuitte op een familiegeheim dat hij alleen als fictie kon oplossen. 

Dit had een reportage moeten worden. Over Nederlanders in Spaanse gevangenissen, over de tierige, maar weinig doortrapte hasjhandel van Hollandse gelukszoekers aan de Costa del Sol of, nou ja, eigenlijk vooral over mijn jongere zus die met haar gezin in het Centro Penitenciario van Alhaurín de la Torre belandde.

Een verhaal uit de eerste hand.

Ik dacht dat zoiets mogelijk was; dat het mij, cru gezegd, als een gelukje in de schoot geworpen werd. Zo dicht in de buurt van een groot persoonlijk drama was ik als journalist nog niet geweest. Mijn zus en haar man wilden graag meewerken, ook al hadden zij aanvankelijk een andere insteek in gedachten. Het was hun vooral om het onrecht te doen. Ze zagen graag dat ik een aanklacht zou...