Tijd van leven

Hoe ziet u de tijd?

‘Vanochtend schoot me daarover een belangrijk verhaal te binnen. Ik zat in de zesde klas van het lyceum, moest eindexamen doen. Ik was doodsbang dat ik zou zakken, dat examen werd een obsessie. Het was januari. Ik sprak een mevrouw die me vertelde dat ze naar Canada zou gaan en eind oktober weer naar Nederland zou teruggaan. Ik realiseerde me: als die vrouw terugkomt, is dat verschrikkelijke toekomstidee achter de rug voor me. Dan wist ik of ik van die angst bevrijd was of in de ellende zou zitten. Het was de eerste keer dat ik besefte dat tijd bestond.’

Wat is voor u tijdverdrijf?

‘Iets doen waar geen opdracht achter zit. Ik wil maar één ding: verhalen vertellen aan iemand. Dat is de kern, al het andere is daarvan afgeleid. Zelfs het opschrijven van die verhalen komt op de tweede plaats, al hoort dat er wel heel erg bij. Het gaan zitten, dat verhaal in één keer schrijven, opstaan en weer weglopen geeft een oerbevrediging.

Ik ben gebiologeerd...