Onder de hashtag ‘zeghet’ kwamen de afgelopen dagen op Twitter verhalen over seksueel misbruik los. Aafke Romeijn over nut en noodzaak van de bewustwording. ‘We zijn er nog lang niet.’

Het doel: seksueel misbruik bespreekbaar maken. Het medium: Twitter. De hashtag: #zeghet.

Seksueel misbruik is een onderwerp dat me aan het hart gaat. Sinds ik voorzichtig begon te spreken over mijn eigen ervaringen merkte ik dat vrijwel iedere vrouw iets heeft meegemaakt dat niet helemaal (of helemaal niet) gewenst was, en zich daarvoor schaamt. Bang is. Toen cabaretière Anke Laterveer vorige week bij Pauw haar verhaal deed, was ik niet eens verbaasd over de ronduit respectloze reacties die ze kreeg op twitter. Ik vatte ze samen en schreef een verweer. Vervolgens lanceerde dichter en zangeres Stella Bergsma op de hashtag #zeghet, om vrouwen (en mannen) aan te moedigen op Twitter hun verhaal te doen, hoe klein of groot ook.

Binnen nog geen 24 uur stonden er honderden verhalen te lezen van vrouwen...