‘Het is een nachtmerrie die me al mijn hele leven achtervolgt’

24-11-2007
Door Michiel Hulshof

Haar vader overleefde de Culturele Revolutie niet. Xiaolian Peng besloot zijn nog levende geestverwanten te filmen. Een heftig relaas met een verrassend lichte toon.

‘Nee, néé!’ zegt Xiaolian Peng op de vraag of ze het na zes speelfilms prettig vond om een documentaire te maken. ‘Ik vond het vreselijk. Ik heb een paar keer zitten huilen bij de interviews, zo erg was het om te horen wat die mensen hadden meegemaakt. Toen ik bij het monteren de fragmenten terugzag, kwamen de tranen wéér. Deze documentaire maken was extreem pijnlijk. Ik zal het niet snel nog eens doen.’ Ze zegt het lachend, een beetje spottend ook, maar uit haar houding spreekt oprechte opluchting dat het project is afgerond.

De Chinese filmmaakster heeft een bijzondere en dappere documentaire gemaakt, Storm under the Sun. De film reconstrueert de zaak-Hu Feng. In mei 1955 pakte het communistische bewind van...