De mensendokter lost lezersproblemen op. Deze week: Jan Roos, filosofen en allochtone vrouwen.

Toen ik 14 was, had ik 7 maanden een liefdesrelatie met Jan Roos. Ik verdroeg zijn verregaande jaloezie slecht en nadat hij mijn meisjeskamer voor de zoveelste keer doorzocht had op zoek naar bewijs van mijn vreemdgaan, verbrak ik de relatie. Mijn ongemakkelijkheid is de afgelopen maanden nogal toegenomen. Ik lijk me hier schuldig over te voelen. Had ik deze liefde moeten volhouden, al was het maar uit een amor mundi? Had ik hem moeten opvoeden? Of is dit pure betrekkingswaan?– P.S. Zou u mijn naam niet in VN willen zetten?
Ik ga ervan uit dat uw schrijven geen fictie is. Het verbaast me dat de heer Roos een veertienjarig meisje verdenkt van vreemdgaan. Is de eerste liefde niet doorgaans gevrijwaard van sommige kwellingen waarmee de liefde later onvermijdelijk gepaard gaat? Of was de heer Roos al in de dertig toen hij uw veertienjarige meisjeskamer doorzocht? Dat zou zijn jaloezie begrijpelijker maken. Overigens heeft mijn geliefde mij verteld dat de heer Roos achter haar aan zat, op licht onaangename wijze. Of hij haar meisjeskamer doorzocht heeft op zoek naar sporen van vreemdgaan heeft ze me niet verteld, maar misschien neemt ze de heer Roos in bescherming.

Of het anders was afgelopen met de heer Roos als u uw liefde voor hem had volgehouden, zou ik niet met zekerheid durven zeggen. De hypothese is niet onaannemelijk. Wordt het niet tijd dat wij allen, inclusief de heer Roos – wat doet hij eigenlijk nu het referendum achter de rug is? – bij elkaar komen? Bij wijze van therapie zouden we elkaars woningen kunnen doorzoeken op sporen van vreemdgaan. We zouden ook de woning van de heer Baudet en de heer Baudet zelf bij deze sessies kunnen betrekken. Heeft de heer Baudet ook uw meisjeskamer doorzocht? Een impertinente vraag, maar omwille van de behandeling moet ik hem stellen: heeft de heer Roos u ontmaagd?

Kunt u mij filosofische boeken aanraden? Of gewoon de filosofen zelf? Ik doe aan transcendentale meditatie, maar mijn partner meent dat ik net zo goed filosofie kan lezen. – Aziz, Leeuwarden
Laat ik zeggen met wie u niet zou moeten beginnen: Kant. Hegel. Derrida. Waarmee ik overigens geen kwaad woord over Kant, Hegel of Derrida wil zeggen. De filosoof Paul Cobben attendeerde mij er jaren geleden op dat het lezen van Hegel oefening vergt en dat de leek die aan Hegel begint, te vergelijken is met een brandweerman die een hartoperatie wenst uit te voeren. (De metafoor is voor mijn rekening.)

Camus. Al zullen sommigen zeggen: dat is geen filosoof. Nietzsche. Er gaat weinig boven het aforisme. De Bijbel. God is geen filosoof, maar Hij doet stappen in die richting. Hume. De elegantie van de stijl moet nooit worden onderschat. Kierkegaard. De filosofie kan romantisch zijn. Het leven van Kierkegaard is de moeite van het bestuderen waard. Hannah Arendt. De filosoof mag zijn handen vuil maken aan de werkelijkheid. Plato. Wie geen dialogen kan schrijven kan niet filosoferen. Spinoza. Volgens sommige kenners was zijn Latijn abominabel en iets daarvan vind je terug in de vertaling. Niettemin: fundamentalisme met een menselijk gezicht. Laat u me weten als u meer tips nodig hebt?

Hoe weet ik zeker dat u geen bot bent? – Menno, Eindhoven
Dat weet u niet, maar we weten dat de turingtest, een machine die moet doen alsof hij een mens is, nooit helemaal geslaagd is. Ik geloof dat de machine zich kon vermommen als een twaalfjarige jongeman uit Oekraïne die het Engels niet echt machtig was. De kans is groter dat ik geen bot ben dan wel. Maar hoe weet ik dat ú geen bot bent? Neem contact met me op voor koffie, neem vakantiefoto’s mee.

Moet ik een vrouw of een Marokkaan in dienst nemen enkel omdat ze vrouw of allochtoon zijn? (Ik ben zelf Marokkaan.) – Anoniem
Dat hoeft niet, maar het mag. Ik zou wel op geschiktheid letten. Bij gelijke vaardigheden mag u stiekem best de voorkeur geven aan mensen met een andere culturele achtergrond en vrouwen. Bejaarden.