Pek van Andel maakte MRI-scans van de coïtus, werkte aan een kunsthoornvlies en leverde het bewijs dat de verdachte van de Leidse balpenmoord vrijpleitte. Met dichter Wim Brands schreef hij een boek over serendipiteit.

Vier jaar en tien maanden oud was Pek van Andel toen hij het huis van zijn ouders in brand stak. Het gezin woonde sinds een paar jaar in een eeuwenoud boerderijtje op landgoed De Keizer bij het Overijsselse Boekelo. Kleine Pek had in de zon zitten spelen met lucifers. ‘De vlammetjes vielen weg tegen het felle zonlicht en zo vatte er van alles vlam zonder dat ik het zag.’ Het hooi was net van het land gehaald en de hele boel stond al snel in de hens. ‘Gek genoeg houdt mijn directe herinnering daarna op, maar ik weet wel dat het ouderlijk huis helemaal affikte,’ zegt Van Andel. ‘Mijn ouders hebben mijn rol daarin verzwegen, anders hadden ze geen cent gekregen van de verzekering.’

Wat de brandstichting door een kleuter nu precies te maken heeft met...