De Mensendokter lost lezersproblemen op. Deze week: iedereen loopt weg met Foucault, drinken op de camping en selfies op Facebook.

Beste meneer Grunberg, ik schaam me een beetje. Iedereen op de universiteit loopt weg met Foucault, maar ik vind hem helemaal niet zo’n grootheid. Wat maakt hem toch zo speciaal? Ik zou niets liever willen dan meepraten met de rest.
– Een student Algemene Cultuurwetenschappen (19)

De waarheid gebiedt me te zeggen dat ik wat van Foucault gelezen heb, in het Nederlands overigens, en dat ook ik over hem te spreken ben. Hij dwingt je met andere ogen naar het bekende te kijken, of beter gezegd: het bekende te heroverwegen. Ik ben een leek, maar ik geloof dat Foucault iets aan de filosofie heeft toegevoegd. Ik raad je aan Foucault te lezen voor je oordelen velt. De ironische, anti-intellectuele instelling is populair, maar een dood lopende weg en weinig meer dan een slordig excuus voor luiheid of domheid. Bestrijd Foucault waar je hem kunt bestrijden,...