Ze worden wel érg oud en krakkemikkig

16-06-2001
Door Margalith Kleijwegt

Steeds meer ouders worden hulpbehoevend. Voor hun drukbezette kinderen zijn ze vaak een last. Uit onderzoek onder Vrij Nederland-lezers blijkt dat de meeste kinderen dan ook vinden dat de overheid maar voor ze moet zorgen (zie pagina 42). In verpleeghuizen heeft het personeel het al over een tweedeling: kinderen die nog wel komen en zij die het helemaal af laten weten. ‘Soms kies ik keihard voor mezelf, dan vergeet ik mijn moeder eventjes.’

Mijn moeder is vandaag jarig, ze wordt eenenzeventig, maar ik heb haar al een jaar niet meer gesproken. Ik heb een cadeaubon met een verjaarskaart in een envelop gestopt. Natuurlijk vind ik het naar dat onze relatie slecht is en kamp ik met een schuldgevoel. Ik denk voortdurend: stel zij krijgt iets, wat moet ik dan doen?’

Anna Verbeek is vierenveertig jaar. Ze is opgeleid als maatschappelijk werkster, haar man is huisarts. Ze wonen met hun twee leuke zoons van elf en...