Arnon Grunberg lost lezersproblemen op. Deze week: wat is het resultaat van uw voorhuidrestauratie? En welk gedicht ontroert u het meest?

Ik krijg altijd een lach op mijn gezicht als ik uw antwoorden lees op lezersvragen. Laat ik u nu ook een vraag stellen: welk gedicht ontroert u het meest en waarom? Gewoon een belangstellende vraag dus, u hoeft dit keer wat mij betreft geen lezersprobleem op te lossen. Benieuwd naar uw antwoord. – Mirjam

Eerder heb ik in dit verband ‘Aan Rika’ van Paaltjens genoemd en een gedicht van Miłosz. Laat ik nu eens een gedicht nemen dat een vriendin mij recentelijk per WhatsApp stuurde. Helaas ben ik de naam van deze Noorse of Zweedse dichter vergeten. In Nederlandse vertaling heet dit gedicht ‘Verdriet’. Ik citeer uit de derde strofe:
Verdriet geeft alles wat we nodig hebben – het duwt ons door de poort wanneer we weifelen.
Verdriet doopt de kleintjes, waakt met de moeder
en smeedt gouden trouwringen.
Verdriet heerst over iedereen,...