‘Utopisch denken beleeft een revival’

Mischa Cohen (archief)
Joke Hermsen. Foto's: Jeroen Hofman
Er is weer behoefte aan vergezichten, zegt schrijfster Joke Hermsen. ‘Cynisme, scepsis en ironie zijn nuttig geweest, maar nu is het tijd voor een nieuw engagement en bevlogenheid.’

‘Het was kennelijk een pijnpunt waarop ik drukte,’ zegt schrijfster en filosofe Joke Hermsen (52) in haar werkkamer in de Amster­damse buurt De Baarsjes. In dezelfde straat, een deur verder, wonen haar ex-man, de filosoof Henk van der Waals en haar zoon, die dit jaar eindexamen doet. Haar dochter is het huis uit en studeert, inderdaad, filosofie.

Ze is nog maar nauwelijks bekomen van de aandacht voor haar pleidooi in Vrij Nederland voor statusherstel van de leraar. Haar verhaal vol ingehouden verontwaardiging over de veelverdienende onderwijsbestuurders en tegen de neoliberalisering van het onderwijs maakte veel los. Ze kreeg bijval voor haar pleidooi voor kleinschaligheid en tegen de nadruk op ‘meten is weten’, iPad-onderwijs en de docent als ‘coach’ in plaats van gewoon: leraar.

Tot...

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie