Voormalig VN-redacteur Ursula den Tex (75) schreef de geschiedenis van het aristocratische geslacht Den Tex. Een familieverhaal, maar ook een portret van de liberale burgerij van de negentiende eeuw. ‘Ik wilde per se de ramen open zetten.’

Begin jaren negentig had Ursula den Tex regelmatig dezelfde droom. Ze moest voor Vrij Nederland een kleurenbijlage maken over een camping. Daarvoor diende ze natuurlijk iedereen, in elk huisje op de camping, gesproken te hebben. In haar droom stond ze te boenen in een douchecel, ‘met een grote zwabber met zo’n dweil eraan’. ‘Totdat ik bedacht, hé, ik moet ook mijn eigen huisje nog schoonmaken.’

Ze heeft haar hele professionele bestaan als VN-redacteur vooral geluisterd. Ze liet altijd andere mensen praten. ‘Op een gegeven moment dacht ik, ik heb mijn eigen bagage. Ik wil eindelijk eens naar mezelf luisteren. Ik had steeds meer het gevoel dat ik twee zware koffers meezeulde, die me begonnen te belemmeren in mijn onbevangenheid.’ Wat er...