Birma

Mobiele telefoons rinkelen in de tropische avondlucht en laptops staan uitgeklapt. Klanten lopen af en aan in het restaurant met zijn knipmessende manager, comfortabele stoelen en exotische cocktails. Het is moeilijk voor te stellen dat het sfeervolle etablissement aan het meer in hartje Rangoon tot voor kort vaak uitgestorven was. Terwijl hij de drukte overziet nipt de Birmese journalist van zijn margarita en zegt: ‘George wil me morgen spreken.’

‘George wie?’ vraag ik. Mijn gedachten zijn nog bij zijn commentaar dat de media beduidend meer vrijheid hebben dan vroeger, maar dat de nieuwe perswet toch verdacht veel mogelijkheden tot controle biedt.

‘George Soros,’ antwoordt hij op een toon alsof zijn ontmoeting met de Amerikaans-Hon­gaarse filantroop en zakenmagnaat heel gewoon is.

Ik schiet in de lach. Natuurlijk, ik had kunnen weten dat ook Soros acte de présence in Rangoon zou geven. Iedereen spoedt zich immers naar Birma nu het land na decen­­nia van...