Tijd van leven

Voor wie zou u meer tijd willen maken?

‘Ik zou elke dag wel even naar mijn moeder toe willen, maar dat kan gewoon niet. Ze zit in een tehuis en is aan het dementeren. Het is altijd erg als ik weer bij haar wegga. Dan denk ik: jeetje joh, wat heb ik eigenlijk weinig tijd voor je. Ik ga een keer per week naar haar toe, dat is weinig.’

In wat voor tijd leven we?

‘In een heel gevaarlijke tijd, een heel idiote tijd. Het kan zomaar afgelopen zijn op tien manieren. Er is nog nooit zo veel dierenmishandeling geweest, en nog nooit zo veel oorlog. Het is een moeilijke tijd om in te leven en het is eng dat er allemaal idiote wapens op de wereld zijn. Het is echt een rottijd. En toch ook weer niet, omdat er heel veel vrijheid is in dit land, waarin iedereen toch een beetje kan zijn wie-ie is.’

Hoe doorstaat u de tand des tijds?

‘Met hangen en wurgen. Ik kijk minder in de spiegel en niet meer zo uitgebreid als vroeger. En ik loop gewoon snel langs winkeletalages die spiegelen....