Too close to call

Jaco Alberts
Foto: J.M. Luijt/Wikimedia
Gaan onze Caraïbische landgenoten de doorslag geven?

Het is vandaag too close to call. Voor opiniepeilers is het niet mogelijk te voorspellen wie de verkiezingen voor de Tweede Kamer gaat winnen.

Wat op zich al getuigt van een opmerkelijke terughoudendheid in de media, na alle roekeloze berichtgeving van de laatste weken. Niemand durft zich op verkiezingsdag nog een buil te vallen. De gemeten verschillen vallen binnen de foutmarges. Net als twee jaar geleden is er sprake van een nek-aan-nekrace tussen VVD en PvdA die de laatste weken een opmerkelijke comeback heeft gemaakt.

Wat gaat de doorslag geven? Het zoveelste lijsttrekkersdebat? Gisteravond leverde het geen verrassingen meer op. Het weer? Een beetje motregen, hier en daar een zonnetje, ook geen peil op te trekken dus. Worden het dan toch onze nieuwe landgenoten op Bonaire, Saba en Sint Eustatius? Opgegroeid met de sambapolitiek van de in oktober 2010 opgeheven Nederlandse Antillen, moeten zij zich nu verstaan met de spruitjespartijen uit ons politieke landschap. Geen gemakkelijke opgave wie bedenkt hoeveel Europese Nederlanders vandaag nog in het stemhokje zullen staan te twijfelen.

Gelukkig heeft Arjan Erkel op Bonaire nog wat flyers rondgedeeld. De voormalige medewerker van Artsen zonder Grenzen die in 2002 in Dagestan werd gegijzeld staat nummer 23 op de lijst van het CDA en is nooit te beroerd verre reizen te maken. Ook de Partij voor de Dieren heeft in Kralendijk een speciale natuurfilm vertoond. Al met al heeft het tot weinig enthousiasme geleid voor de Nederlandse verkiezingen, mede als gevolg van de ontevredenheid over de nieuwe staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk.

Toch hebben de 12.500 kiesgerechtigden op de drie eilanden een groot voordeel. Als vanavond om 21.00 uur in Nederland de stembussen dichtgaan en prompt de eerste ‘exit-poll’ verschijnt, kunnen de Antillianen nog zes uur lang het hokje van hun voorkeur rood kleuren. Bij piepkleine verschillen in Nederland geeft het de mogelijkheid een strategische stem par excellence uit te brengen. Ze kunnen het verschil maken. Als ze allemaal zouden stemmen, zijn de Antillianen goed voor bijna een kwart Kamerzetel. Blijft echter de grote vraag: wie zouden ze dat voordeeltje willen gunnen?

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.