Reportage / De bestaansstrijd van Stichting Exodus

‘Drinken of blowen, dat maakt niet uit. Ze zijn allebei een goeie opstap naar harddrugs.’

We lopen door de beeldentuin van Museum Kröller-Müller – ‘dat boeit me niet zo, ik kom hier voor Van Gogh’ – terwijl Marco vertelt hoe het met hem van kwaad tot erger ging. Mavo niet afgemaakt, gaan werken als hovenier. ‘Daardoor had ik geld om te stappen, en ging het helemaal mis. Snuiven, pilletjes, drank.’ En veel foute vrienden, die hij hielp met ‘plantjes knippen’. ‘Dan kreeg ik de amfetamine tegen inkoopprijs.’

Toen hij op een kwaaie dag ‘helemaal over de rooie’ met een groot en scherp keukenmes naar zijn vader zwaaide in plaats van naar het banaantje dat hij ermee wilde pellen, werd hij in de boeien geslagen en afgevoerd. ‘Niet dat mijn vader bang was. Maar hij had genoeg van mijn gedrag.’

Drie dagen vast, twee jaar proeftijd. ‘In de laatste paar maanden verknalde ik het wéér. Ik had geen werk meer,...