Waarom wilde u over kindermisbruik schrijven?

‘Dat wilde ik niet. Tenminste, ik was het niet van plan. Ik wilde schrijven over een eigenaardige man in een vreemd land, en ik bleef maar denken aan Ray Lennox, een karakter uit mijn roman Smeris dat ik verder wilde onderzoeken. Ray kwam op mij over als een man met veel geheimen. Ik zat in mijn appartement in Miami te kijken naar een televisieprogramma over zedendelinquenten en plots vielen alle puzzelstukjes op hun plek.’

Terwijl u Misdaad schreef, verdween Madeleine McCann. Daarna lukte het u zes maanden niet om verder te werken aan uw boek, vertelde u in interviews. Wanneer pakte u de draad weer op?

‘Er werd gedacht dat Madeleine was ontvoerd door een pedofiel en ik zag hoeveel verdriet de familie daarvan had. Van de ene dag op de andere leek Misdaad een grote hoop gelul. Na zes maanden kwam ik tot de conclusie dat ik het boek gewoon had geschreven als Madeleine niet was verdwenen en ging ik verder. Het klimaat van angst dat...