Overal groeit het aandeel van vrouwen. Behalve op televisie. Rara: hoe kan dat?

Ah, er verschijnen nog steeds te weinig vrouwen op de publieke omroep? Steeds minder zelfs? Ik zou het niet weten. Een tv heb ik al zo’n drie jaar niet meer. Dat klinkt waarschijnlijk snobistisch. Misschien moet ik hierbij vermelden dat ik mijn tijd niet slechts besteed aan het herlezen van Dostojewski. Wellicht is dit nieuws, maar voor vermaak of het laatste nieuws ben je tegenwoordig niet meer alleen op de beeldbuis aangewezen.

De enige zonder televisie ben ik in mijn omgeving dan ook allerminst. Sowieso schijnt de jongere generatie steeds minder tv te kijken. Dat wil zeggen: het traditionele tv-kijken. Op laptop, telefoon of iPad wordt er volop gestreamd. Inderdaad: ook traditionele tv-programma’s. Evenals series, YouTube-vlogs, niche-talkshows of podcasts. Het summum van de public sphere is allang niet meer de talkshow. Voor opinievorming zijn bovendien sociale media veel belangrijker...