De Mensendokter loopt lezersproblemen op. Deze week: wat Eberhard van der Laan zei was nonsens. Maar wel sympathieke nonsens.

Eberhard van der Laan denkt dat toestanden als in Keulen niet in Amsterdam zullen gebeuren omdat ‘Amsterdammers’ daar te lief voor zijn. Denkt u dat hij gelijk kan hebben? En ik heb nog een vraag: ik las geen artikelen over de aanranders zelf en vraag me zo af: wat zouden die mannen hebben gedacht? Wat ging er om in hun brein?
– Lara, Amsterdam

De uitspraak van Van der Laan is nonsens, op zijn best sympathieke nonsens omdat hij, op weliswaar onhandige wijze, verspreiding van hysterie probeert tegen te gaan. Er is een simpele wet: alles wat in Keulen gebeurt, kan in principe ook in Amsterdam gebeuren. Verder moet nog eens worden opgemerkt dat de gebeurtenissen in en om Köln Hauptbahnhof op oudejaarsavond vrijwel geruisloos voorbij waren gegaan als het om witte mannen ging.

Iedereen die zich in het uitgaansleven heeft bewogen, kent het fenomeen van de agressieve man die een vrouw zoekt. Wellicht zijn er ook agressieve mannen die een man zoeken, over dat fenomeen is, mij althans, minder bekend.

Seksuele frustratie onder jongemannen is een probleem. Het schijnt dat een samenleving met te veel jongemannen ontwricht dreigt te raken, wat dat betreft zou je van een demografisch probleem kunnen spreken. Toen ik in de zomer van 2014 in Egypte was, hoorde ik het volgende: geen werk betekende geen kans op een huwelijk, geen huwelijk betekende geen kans op seks. Kortom, financiële en seksuele malaise. De westerse beschaving, en niet alleen de westerse denk ik, leert ons dat wij moeten leren leven met seksuele malaise. Geen seks of slechts heel af en toe seks is beter dan sneuvelen in een oorlog. Daar zit wat in. Toch zou het goed zijn als mensen, zeker jonge mensen, het geloof en de hoop behouden dat hun seksuele behoeftes bevredigd kunnen worden. Een al te strikte seksuele moraal (geen huwelijk, geen seks) helpt zeker niet.

Dat wij zo weinig over de daders weten, komt omdat er nog weinig bekend is over die daders. Veelzeggend is dat het om een combinatie van aanranding en diefstal ging en dat het nog onduidelijk is of het georganiseerd was of ‘spontaan’ ontstond.

Wat gaat er om in het brein van een verkrachter/aanrander? Opwinding, agressie, haat, angst. Hij meent zich iets toe te eigenen wat hem toebehoort. Veel agressie begint met de overtuiging zelf slachtoffer te zijn.

Naar aanleiding van je oproep in Vrij Nederland zou ik je graag ontmoeten. Net als jij ben ik veel bezig met gedrag van mensen. In hoeverre denk je dat mensen kunnen veranderen? Geloof je in de goedheid van de mensen? Zijn mensen in staat om uit liefde te handelen of is er alleen eigenbelang?
– Johan Stevens

Liefde is ook eigenbelang. En eigenbelang is niet per definitie afkeurenswaardig. Er zijn een paar mensen die mij willen ontmoeten. Ik zal Vrij Nederland vragen een ontmoeting met de Mensendokter te organiseren. Het blad heeft het moeilijk, maar zo’n ontmoeting later dit jaar in een troosteloze vergaderruimte moet mogelijk zijn.

Als ik een religie zou beginnen, bent u dan bereid mij te volgen?

Gretig lees ik uw boeken, Voetnoten en columns in de VPRO Gids, een kans op een ontmoeting met u wil ik niet aan mij voorbij laten gaan, vooral omdat het einde van het kabinet Rutte naakt en ik eens heb gelezen dat u voetnoten blijft schrijven zolang hij er zit. Gefascineerd ben ik door de seksrabbijn, vooral omdat ik er met mijn vrouw niet over kan praten. Ik werk in Groningen als stadsbuschauffeur in onregelmatige dienst, het lijkt me dus mogelijk om tot een ontmoeting te komen.
– Menno Smits

Ik zou doorgaan met de Voetnoot zolang Obama president is van de VS, maar omdat ik een jaar en twee maanden na Obama ben begonnen, knoop ik er misschien nog een jaartje en twee maanden aan vast. Mits de Volkskrant dat ziet zitten.

Leest uw vrouw de Seksrabbijn niet? Neem haar mee, dan zal ik haar voorlezen.

Ook vragen? [email protected]