De Mensendokter lost lezersproblemen op. Deze week: kunt u mij een ras aanbevelen?

Ik ben getuige bij het huwelijk van mijn beste vriend. Nu moet ik een grote toespraak schrijven. Weet u een mooie structuur die ik daarvoor kan gebruiken?
– Naam en adres bij redactie bekend

Een mooie structuur? Zou een tekst bestaan bij de gratie van structuur? Enige samenhang tussen de zinnen is mooi meegenomen, zeker als u de aandacht van de toehoorders niet geheel wilt verliezen, maar ik zou me in dit geval niet zo druk maken om de structuur. Van toespraken op huwelijksfeesten wordt niet al te veel originaliteit verwacht en vormexperimenten zijn eigenlijk ook uit den boze.

Laat om te beginnen uw geheugen spreken. Wat herinnert u zich van uw beste vriend? Schrijf dit op. Vermijd zelfcensuur. Wat weet u van de partner van uw beste vriend, dus de man of vrouw met wie hij gaat trouwen? Schrijf dit op. Vermijd zelfcensuur. Maak vervolgens een toptien van de beste herinneringen. Begin uw toespraak als volgt: ‘Ik ga nu de interessantste herinneringen aan mijn beste vriend en zijn echtgenote/echtgenoot met u delen. Of mijn beste vriend na deze toespraak nog mijn beste vriend zal zijn, is onzeker, maar nu de mens zijn eigen God is geworden, moeten wij niet alleen onszelf maar ook onze vrienden op de proef stellen.’

Voilà, de structuur. Nu nog de stijl. En hopelijk hebt u een redelijk functionerend geheugen.

Na mijn pensionering wil ik een hond aanschaffen. Dat schijnt goed te zijn voor de gezondheid. Kunt u mij een ras aanbevelen?
– Geert, Den Helder

Ik weet weinig van honden, maar ik heb een vriendin gehad die zwoer bij de bordercollie. Volgens haar was dat een van de intelligentste honden die je kon krijgen. Een intelligente hond is beter dan een domme hond. Overigens ken ik ook een man die verliefd is op zijn teckel. Ik weet niet of deze verliefdheid iets te maken heeft met de intelligentie van de teckel, maar ik zou dus kiezen voor een bordercollie of een teckel. U kunt ook een bordercollie én een teckel aanschaffen als u van experimenten houdt en nog wat ruimte in uw huis over hebt.

Mijn nieuwe vriendin heeft nog een heel goede relatie met haar ex. Ik vind dit irritant. Ik denk niet dat zij nog met hem slaapt of zoent, maar vraag me af: wanneer mag ik mij beklagen over de intimiteit die er toch nog tussen hen bestaat?
– Levi, Utrecht

Beklaagt u zich niet. Beklag is zelden aantrekkelijk en ook niet effectief. Ik raad u aan vrienden te worden met haar ex en als die ex daar geen zin in heeft, moet u een eigen ex zoeken met wie u goed bevriend raakt. Vergeet niet: wat u aanziet voor irritatie is een lichte vorm van jaloezie zonder welke seksuele relaties zelden kunnen.

Ik heb de vervelende gewoonte snel in slaap te vallen bij lezingen en theaterbezoek en ben op zoek naar strategieën om wakker te blijven in mijn stoel, weet u raad?
– Melchior, Eindhoven

Hebt u weleens aan een siësta gedacht voor u naar een lezing of toneelstuk gaat? Denkt u dat er verband bestaat tussen het schouwspel c.q. de lezing en uw behoefte aan slaap? U kunt ook besluiten niet meer naar toneelstukken en lezingen te gaan, of beschouwt u de lezing en het toneelbezoek als een sociale verplichting? In dat geval raad ik u aan gewoon discreet in slaap te vallen. Niet snurken, dat is het voornaamste.

Is er de laatste maanden een toenemende verharding van het debat in columns en op sociale media als Twitter – en waar leidt dit toe?
– Marijn, Amsterdam

Volgens mij is die verharding al veel langer gaande. Woorden kunnen op een gegeven moment tot daden leiden, zoals bekend, maar ik heb al eerder betoogd dat de bereidheid tot geweld van degenen die graag op sociale media tekeer gaan vrij laag ligt. Wie bereid is tot geweld en weet hoe hij dat moet inzetten, heeft geen enkele behoefte om tekeer te gaan op sociale media.

Ook levensvragen? [email protected]