Virginia Raggi: de nieuwe burgermeester van Rome is jong, slim, vrouw, en vastberaden alles ánders te gaan doen. Mooi, mits het haar lukt concreet te worden. (Dan stuitert geen enkele Romein meer van z’n scooter.)

Ze is de eerste vrouwelijke, én de jongste burgemeester ooit van Rome. Virginia Raggi is advocaat, 37 jaar en heeft gisteren met een monsterzege de tweede ronde van de verkiezingen gewonnen. Ik ga hier niet kirren dat ze er ook leuk uitziet; dat ziet u op de foto zelf wel. Omdat peilen vlak voor de verkiezingen in Italië verboden is, komt de uitslag hier meer als een verrassing dan in Nederland. Ze moest het opnemen tegen de kandidaat van de partij van zittend premier Matteo Renzi, de Italiaanse PvdA. Een prima kandidaat met een sympathiek gezicht, maar toch hoorde ik iedereen om mij heen, van bankier tot barman, van pinnige buurvrouw tot taxichauffeur zeggen dat ze op La Raggi gingen stemmen. Het is een peiling van niets, maar ik had mijn geld op haar ingezet.

Ik...