De mensendokter lost lezersproblemen op. Deze week: wat te doen als uw zoon in het Nederlandse leger wil?

Ik stel voor dat u voortaan alleen nog jood bent wanneer u zelf kiest iets te doen dat het joodse deel van uw identiteit raakt (een feest, herdenking bijvoorbeeld), maar voor de rest gewoon mens. Ik ben bang dat mensen denken dat er anders sprake is van een ras. – Leon uit Valkenburg

Uw insinuatie is een tikkeltje merkwaardig. U doet voorkomen alsof ik mij te pas en te onpas zou beroepen op mijn Joodse identiteit, iets wat ik nu juist niet doe. En als u mijn stukken over deze kwestie had gelezen, zou u hebben geweten dat het voornamelijk mijn omgeving is die mij herinnert aan mijn Joods-zijn en die ervoor zorgt dat ik niet anders kan zijn dan Joods.

Recentelijk schreef ik in de Volkskrant dat ik een geslachtloos buitenaards wezen ben. Er stond niet: ‘Ik ben een geslachtloos buitenaards wezen van Joodse afkomt.’
Ik zeg toch ook niet tegen u: ‘U mag nog alleen maar...