Tijd van leven

Wat is voor u vrije tijd?

‘Ik moet af en toe op vakantie omdat mijn man dat vindt, maar het is niet zo dat ik ernaar uitzie. Ik wil het liefst gewoon thuisblijven. Je probeert je huis zo in te richten dat het past bij je behoeften. Hier heb je je spullen bij de hand, je hebt een keuze uit de boeken die je wilt lezen, je hebt een tuin op het zuiden, je kunt er een parasol neerzetten zodat je niet meteen helemaal verbrandt. Je kunt zeggen dat het prachtig is om zo’n berg of rivier in het echt te zien, maar als je het op de televisie gezien hebt, heb je ongeveer gezien wat er te zien valt. Wat je erbij krijgt, is die toeristenkermis: van die hutjes waarin al die mensen in hun lelijke kleren overbodige dingen aanbieden.’

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘Als je vergelijkt hoe ouders en kinderen nu met elkaar omgaan en hoe dat in mijn jeugd was, dan verschilt dat aanzienlijk. Daar beklaag ik me niet over, want die mensen wisten ook niet hoe dat moest, opvoeden, zoals...