Tijd van leven

Wat is voor u vrije tijd?

‘Eens in de zoveel maanden houd ik ter ontspanning een dvd-weekend, ook om gemiste films in te halen. Echt vrij voel ik me als ik me losmaak van alle impulsen om me heen. Afgelopen Kerst en Oud en Nieuw had ik behoefte aan leegte in mijn hoofd en wilde ik me helemaal losmaken van alles. Een van mijn beste vriendinnen woont in Berlijn en daar kan ik altijd naartoe. Ik heb daar eigenlijk alleen maar op de bank boeken liggen lezen. Het sneeuwde prachtig, ik keek een beetje naar buiten en hoefde niets. Mijn moeder zei: “Maar kind, dat had je thuis toch ook kunnen doen, daar hoef je toch niet helemaal voor naar Berlijn?” “Nee mam,” zei ik, “dat kan ik dus niet thuis.” Want dan ga ik toch de krant lezen en mijn e-mail beantwoorden.’

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘Mijn ouders waren heel erg betrokken bij mijn broers en zussen en mij, we werden heel beschermd opgevoed maar er was – toen ik ouder was – ook veel vertrouwen. We waren een hecht...