Greta Riemersma, oud-correspondent in Marokko, vroeg zich af waarom tolerante moslims zo weinig tegengeluid laten horen. En ontdekte dat moslims wereldwijd wel degelijk laten weten dat ze niet achter IS en andere extremisten staan. Ze worden alleen onvoldoende gehoord.

Toen ik eind 2013 naar Egypte ging, verklaarde mijn familie mij voor gek. Vlak daarvoor waren op het Tahrirplein in Caïro tijdens betogingen tegen president Morsi vrouwen verkracht, journalisten belaagd en doden gevallen, mijn familie vreesde het ergste. ‘Nou, fijn je gekend te hebben,’ zei mijn broer toen hij van mijn plannen hoorde. Ook anderen waren bezorgd, dus liever was ik niet meer gegaan. Maar er was geen weg terug. Ik zou schrijfster Nawal el Saadawi interviewen, die met gevaar voor eigen leven islamfanatici en wisselende Egyptische regimes had bekritiseerd – ik zou mezelf een loser vinden als ik die afspraak zou afzeggen omdat ik báng was.

Illustratie: Tammo Schuringa
Illustratie: Tammo Schuringa

Bovendien wuifde mijn man...