Geef ons heden een loket

Alle papieren liggen binnen handbereik, naast een thermoskan koffie, de laptop en de krant. Ik zet de telefoon op de luidspreker zodat ik tijdens de wachttijd mijn handen vrij heb. Verder komt het vanochtend aan op tact, uithoudingsvermogen en geduld.

Opdracht één: helderheid scheppen in ons belastingdossier. De inspecteur weet zich namelijk geen raad met onze fiscale status tijdens de drie jaar dat mijn vrouw en ik als zzp’ers in het buitenland hebben gewerkt.

Na twintig minuten wachten waarin ik drie keer mijn fiscaal nummer heb ingetoetst en de was heb opgehangen, informeert een vriendelijke meneer waarmee hij mij van dienst kan zijn. Ik vertel hem over ons verblijf in Suriname en dat daar volgens mij een paar misverstanden over zijn gerezen bij de fiscus. Dat ik in elk geval niet zo goed begrijp waarom onze aanslagen twee- tot driemaal zo hoog uitvallen als in de jaren vóór ons vertrek. En dat ik evenmin kan volgen waarom we daar wekelijks op zijn...