De mensendokter lost lezersproblemen op. Deze week: wat te doen als je vrienden coke gebruiken, en maar niet stoppen?

Maandag 9 november ‘herdenking van de Kristallnacht’ lees ik in het locale Bredase blaadje. Ik vraag me af: waarom vieren we eigenlijk nooit iets geweldigs wat in de toekomst plaats gaat vinden? Want dat is nagenoeg zeker: over één, twee, vijf of tien jaar staat ons iets geweldigs te wachten. Waarom vieren we dat niet? Ik stel voor dat 10 november te doen. – Stefan

Ik weet niet wat u bedoelt met ‘iets geweldigs’, en doorgaans zijn waarzeggers en handlezers onbetrouwbaar of zo vaag dat hun voorspellingen altijd wel uitkomen. Als u graag het orakel van Breda wilt zijn, vind ik dat prima, maar ik vind het een beetje veel gevraagd dat de rest van Nederland uw orakel-zijn moet vieren.

Mijn partner zegt dat ik niet beschaafd nies. Als ik moet niezen, is dat met mijn stem. Een echte ‘hatsjoe’ dus, terwijl het volgens hem ook heel goed stemloos kan. Alhoewel hij zegt dat hij het ook wel schattig vindt en het hem aan zijn overleden vader doet denken (die er dan ook nog bij stampte), zie ik aan hem dat-ie het niet prettig vindt. Hij hoopt dat ik niet te vaak in gezelschap nies. Ik vind het maar overdreven. Beste mensendokter, wat moet ik doen?
– Groeten, Bas Wijnen

Zo min mogelijk. Als mijn vader nieste, zei mijn moeder altijd: ‘Dat is niet meer menselijk.’ En een van de redenen dat ik opzie tegen het samenwonen met een vrouw, is dat mijn niezen ook onmenselijk is. Ik heb soms allergieaanvallen waardoor ik zeker een halfuur niet kan ophouden met niezen. Ik dwaal af. Wat u moet doen? Gescheiden slaapkamers. Geen geld voor gescheiden slaapkamers? Zet een bed in de gang. Verkeert u in gezelschap? Veins in noodgevallen een hartinfarct, maar nies nooit. Dat is liefde.

Goede vrienden van mij roken bij een uitbundig etentje vaak aan het einde een joint en soms willen er nog wel eens twee of drie een lijntje snuiven. Is het raar dat ik dit vervelend vind omdat het is alsof ze zich daarmee afsluiten van de groep (net als wanneer ze alleen op hun smartphone zouden gaan zitten)? In feite maakt het misschien niet veel verschil met drank. – Marcel Koopman

Een joint en coke? Dat is een nieuwe combinatie voor mij, maar ik moet daaraan toevoegen dat ik cokemaagd ben. En ik ben vastbesloten in het kader van Experimenten Met Jezelf eerst aan de gootsteenontstopper te gaan en dan pas aan de coke. U weet dat gootsteenontstopper ook een drug is en makkelijk verkrijgbaar? Ik dwaal weer af.
Laat uw vrienden hun gang gaan, zolang ze zich maar beleefd, medelevend en empathisch blijven gedragen. Geveinsde empathie mag natuurlijk.
Bij coke dacht ik lang aan The Wolf of Wall Street en vriendelijke prostituees die coke van hun billen laten snuiven, maar sinds Sylvia Witteman bekend heeft gemaakt dat ook zij graag een lijntje snuift, denk ik tegenwoordig bij coke aan Sylvia, hoewel ik niet uitsluit dat Sylvia coke snuift van de billen van een ternauwernood meerderjarig geworden Vietnamees. Iets wat ik ook graag zou willen doen trouwens.
Zoals gezegd, laat uw vrienden hun gang gaan, maar zeg wel dat de Mensendokter van mening is dat je coke van billen moet snuiven. Van andermans billen, maar dat spreekt vanzelf. Er zijn grenzen aan de acrobatiek.

Het is een schande dat in de Nederlandse grote steden vrouwen worden uitgebuit in de prostitutie. Waarom kunnen we daar niks aan doen? – Merel en Lodewijk en hun kinderen Jasper en Anna

Kun je je lichaam verhuren zonder uitgebuit te worden? Dat is de principiële vraag. Als libertijn ben ik geneigd te zeggen dat mensen dat zelf moeten bepalen.
Ik heb het eerder gezegd: de status van de sekswerker moet omhoog. Zorg dat er een opleiding voor sekswerkers komt en dat je alleen mag werken als je die opleiding hebt afgerond. De sekswerker dient een fysiotherapeut te worden die zich concentreert op de geslachtsdelen.