Heeft succes uw leven veranderd?

‘Mijn succes stelt me in staat te doen wat ik het liefste doe: schrijven. De keerzijde is dat ik soms het gevoel heb te leven en te werken onder een vergrootglas. Ik word in de gaten gehouden door mijn lezers, mijn critici, de media en een ieder die hoopt wat geld aan me te verdienen. Ik moet nu mijn grenzen beter bewaken en ben ook wantrouwiger geworden. Ik heb vrienden verloren, maar er ook een aantal bij gekregen. Het schrijven blijf ik fascinerend vinden, hoewel het soms irritant is onder druk te moeten werken. Terugkijkend op de afgelopen tien jaar kan ik zeggen dat mijn leven zich op alle terreinen enorm heeft verdiept. Omhoogvallen maakt dat je je in een razend tempo moet zien te ontwikkelen, dat je tegen wil en dank een spoedcursus psychologische inzichten doormaakt.’

U krijgt van recensenten veel kritiek te verdragen.

‘Ik lees ze niet of nauwelijks. En mijn lezers volgens mij ook niet. Ik weet inmiddels uit welke hoek de wind waait,...