Interview Berthe Meijer

In 1994 werd culinair journaliste Berthe Meijer benaderd door de Shoah Foundation van Steven Spielberg. Die organisatie legde getuigenissen vast van overlevenden van de Holocaust. Misschien wilde zij ook haar verhaal door een camera laten vastleggen. Meijer bedankte vriendelijk. Waarom zou ze dat mijnenveld aan pijnlijke herinneringen laten omploegen door twee goedwillende amateurinterviewers? ‘Ik dacht: als het al moet worden vastgelegd, dan moet ik dat zelf doen. Ik ben journalist, ik kan het opschrijven.’

Vijf jaar geleden begon ze, inmiddels gepensioneerd, met de research; ze ging naar Israël, de VS en Duitsland om mensen te spreken en bronnen te checken. Van schrijven kwam het heel lang niet. Dat schoof Meijer (71) voortdurend voor zich uit. ‘Ik heb me eindeloos verstopt achter mijn research.’ Uiteindelijk kwam het toch tot een boek: Leven na Anne Frank. Het is een nauwgezet verslag geworden van verschillende episoden uit haar leven. Hoe ze als klein...