De mensendokter lost lezersproblemen op. Deze week: een vmbo-advies, dwarrelende vlinders en de 4 mei herdenking.

Hugo Gutmann was een Joods officier in WOI. Zeer Duits, zeer integer. Hij verleende het ijzeren kruis 1e klasse aan de immigrant en soldaat 1e klasse Adolf Hitler. Was Gutmann een Gutmensch, of moeten we toch een beetje beter opletten wie we op het schild hijsen? Gutmann kon het vege lijf redden, hij vluchtte. – Abram Emden
PS Volgende keer een vraag over Trotsky, een ondergewaardeerde massamoordenaar en jawel…
Doet het ertoe dat Hitler een immigrant was? Hij had gevochten in de Eerste Wereldoorlog aan Duitse zijde, zoals overigens ook mijn beide grootvaders.
En wat bedoelt u met uw PS?
Uw schrijven maakt mij wantrouwig; weerzin tegen zogenaamde Gutmenschen is zelden een goed teken en als door die weerzin ook nog Joodse aangelegenheden worden geroerd, wordt het helemaal ranzig. Misschien was u dronken. Dat is een matig excuus, maar als Mensendokter, als amateur-Gutmensch dus, accepteer ik ook matige excuses.

Mijn zoon dreigt vmbo-advies te krijgen en dit betekent in mijn stad een deportatie naar een fabriek voor het schuim der aarde én kinderen die er ook niks aan kunnen doen dat hun ouders ze nooit Nederlands hebben geleerd. Welke tactieken zijn er om zijn onderwijzer zo ver te krijgen dat hij zijn advies ophoogd tot havo-vwo? – Fred
Mijn petekind dreigde ook vmbo-advies te krijgen. Wij hebben het opgehoogd tot havo door te zeggen dat zijn toetsresultaten geleidelijk aan beter worden. Hier en daar zakte het weer in maar dat was te verklaren door privéomstandigheden en de school heeft gezegd dat ze daarmee akkoord kunnen gaan, zolang we maar begrijpen dat middelbare scholen hem bij de poort kunnen weigeren, zoals zij het uitdrukken.
Dus bereidt u zich voor op het ergste. Schrijf uw kind in op scholen die zowel vmbo als havo aanbieden. Probeer hem ervan te overtuigen dat hij meer kan dan vmbo en zeg tegen uzelf dat sommige kinderen onder de juiste begeleiding op eigen kracht iets bereiken. Kortom, ga in het geheim over op het Amerikaanse concept homeschooling.
Let u wel even op uw spelling?

Ik ben 17 en vind veel meisjes leuk, ik heb ook al meerdere vriendinnetjes gehad. Hoe weet ik wanneer ik echt verliefd ben? – Anne, Assen
Dat weet je als je alles wat je normaal zou tegenstaan in meisjes of mensen in het algemeen bij die ene opeens ontroerend, fantastisch en buitengewoon vindt. Overigens zit doorgaans ook aan echte verliefdheid een tijdslimiet, maar dat is geen probleem, sommigen kunnen steeds opnieuw verliefd worden op dezelfde persoon, anderen dwarrelen als vlinders van persoon tot persoon. Word niet verslaafd aan het verliefd zijn, dat is slecht voor je carrière. Uitzonderingen daargelaten.

Moeten de slachtoffers van de MH17 ook worden herdacht op 4 mei? – Een goede vriend van een nabestaande
U mag in de beslotenheid van uw huis herdenken wie u wilt op 4 mei, en waaraan u precies denkt tijdens openbare herdenkingen is ook uw zaak. Toch geloof ik dat wij 4 mei niet te zeer moeten oprekken. Zijn de slachtoffers van MH17 oorlogsslachtoffers? Zouden wij dan niet ook burgerslachtoffers moeten herdenken van de oorlogen in Afghanistan en Irak? Waarin ‘onze jongens’ hebben meegevochten. De 4 mei-discussie gaat altijd over buitensluiten en insluiten. Vroeg of laat zullen op 4 mei werkelijk alle oorlogsslachtoffers worden herdacht en dan nog zijn de problemen niet opgelost.

Waarom betaal ik belasting en profiteren zogenaamde nieuwkomers meteen van alles wat ik heb opgebouwd? Laat ze eerst een paar jaar werken voor hun geld. – Reiner
Om te beginnen profiteren de nieuwkomers echt niet van alles wat u persoonlijk zou hebben opgebouwd. Verder vind ik gefaseerde toegang voor nieuwkomers tot het sociale stelsel geen slecht idee. Dus dat je pas na vijf jaar werken dezelfde rechten hebt opgebouwd als zogenaamde autochtonen als het om uitkeringen e.d. gaat.