Tijd van leven

Waar heeft u te weinig tijd voor?

‘Om me dieper in dingen te verdiepen die ik interessant vind. Werk, maar ook boeken of mensen. Ik heb gehoord dat de Mahabharata, dat Indiase epos, geweldig is, dat wil ik nog wel eens lezen. Net als de Koran, die heb ik zelfs al, maar ja, dat ga je niet snel lezen. Tijd is natuurlijk altijd een keuze: waar besteed je die aan?’

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘Mijn vader had misschien niet heel veel tijd, maar ik ervoer dat helemaal niet zo. Hij nam mij in het weekend mee naar zijn bedrijf en we gingen veel zeilen. Toen ik twaalf was, verongelukte hij. Mijn moeder werd vervolgens ongelukkig en omdat ik een nakomeling was – alle anderen waren al het huis uit – moest ik veel aandacht aan haar geven. Zo belandde ik in een situatie waar ik niet om gevraagd had. Ik wilde ook helemaal niet dat zij zo veel tijd voor mij had.’

Wat is voor u vrije tijd?

‘Door mijn werk lopen werk en vrije tijd redelijk in elkaar over. Dat vind ik...