RTL-journaliste Eveline Rethmeier wil politiek noch vluchteling bedienen. Moeilijk, want journalistieke verhalen moeten raken en excessen doen het goed. ‘Cameramannen en fotografen duiken op hun knieën om een luid snikkende peuter vast te leggen, terwijl ik op de achtergrond andere kinderen vrolijk tikkertje zie spelen. Die zullen de journaals vanavond niet halen.’

‘Schrijnend’ antwoord ik op de vraag van de redactie hoe ik zo in het live-gesprek de situatie op Lesbos wil omschrijven. In mijn hoofd ga ik de plaatsen af waar ik de afgelopen maanden voor RTL Nieuws ben geweest om verslag te doen van de vluchtelingencrisis. Het is nu eind oktober. Het stortregent al dagen. Het is koud. Er zijn te weinig opvangplekken voor de hausse aan bootjes van de afgelopen dagen, waardoor de meesten op straat moeten slapen. ‘Schrijnend…’ klinkt het weifelend aan de andere kant van de lijn. Of dat het wel echt is na alles wat er al te zien is geweest. Ik hoor het voorbeeld aan van...