De ochtenden

Van een beetje manipulatie verdenk je de hogere machten wel vaker

Clara van de Wiel
Ibrahim Kargbo in luchtduel met Danny Schenkel in 2007 | foto: Geert van Erven / HH

Het gesprek van de dag volgens de redactie. Met vandaag: matchfixing in het Nederlandse voetbal en de Dag des Oordeels voor V&D.

De vermoedens waren er al veel langer: dat zelfs bij onze, met alle respect, toch ietwat onbeduidende voetbalcompetitie af en toe hogere machten betrokken zijn. Sinds vandaag is het officieel: de KNVB heeft bewijs gevonden voor matchfixing in het betaald voetbal, zo bericht de Volkskrant vanochtend. Op 9 augustus 2009 was het de wedstrijd tussen FC Utrecht en Willem II, die volgens de KNVB zo goed als zeker gemanipuleerd is.

Spil in het Nederlandse matchfixingschandaal is de middenvelder Ibrahim Kargbo (33), die in 2009 een van de sterren van Willem II was. Opgegroeid in het straatarme Sierra Leone, was hij via Zweden in de Nederlandse competitie beland. Als kinderen hadden we niks, vertelde hij destijds in een reportage over Afrikaanse voetballers. Maar achter al zijn woorden ga je met de kennis van nu iets anders zoeken. ‘Motivatie haalden we uit...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials