Schrijfster

Een scenarist moet geen groot ego hebben. Als een film slaagt, is dat altijd aan de regisseur te danken, als hij flopt ligt het altijd aan de scenarioschrijver. Als er wordt geschreven over De tweeling, de verfilming van de roman van Tessa de Loo waarvoor ik het scenario schreef, lees je meestal: “Ben Sombogaart heeft ervoor gekozen om…” Alsof de regisseur het verhaal en de plotwendingen heeft bedacht. Ik had geluk. Mijn script voor deze film werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor het beste scenario.

De miskenning van de scenarioschrijver is prachtig verbeeld in de film Adaptation. Nicolas Cage speelt daarin de rol van een scenarist die één dag op de set verschijnt. Iedereen denkt: wat doet die sukkel hier? Hij wordt opzij geschoven door kabelsjouwers, loopt voortdurend in de weg. Dat dit de man is die het allemaal heeft bedacht, interesseert niemand. Scenarioschrijver is een dienstbaar beroep. Je levert een halfproduct. Maar het is een vak waarin ik me thuis...