Tijd van leven

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘In mijn beleving wel. Mijn vader werkte ’s nachts en sliep overdag, mijn moeder was meestal thuis. Afgelopen jaar heb ik mijn vader overleefd: ik werd vijftig en hij stierf toen-ie negenenveertig was. Ik was me er het hele jaar van bewust dat hij in dat levensjaar is gestorven. Het is alsof ik met mijn vingers heb geknipt – zo snel is de tijd gegaan – en nu ben ik het zelf: die man van vijftig. Terwijl ik me jong voel, alsof het allemaal net begonnen is. Mijn ouders zeiden ook altijd dat ze zich jong voelden, en ik dacht: als ik dat ooit ga zeggen, ben ik oud.’

Wat is de mooiste tijd van de dag?

”s Nachts, als het rustig is thuis en ik klaar ben met wat ik moest doen. Dan is het niet alleen buiten en binnen stil, maar ook binnenin me. Ik zou uren voor het raam kunnen blijven zitten en een beetje kijken en mijmeren. Soms doe ik dat ook, maar het lastige is dat ik dan toch vaak weer vroeg op moet. Want als je in het theater speelt,...