The Glorious Lion! Loyal Son of Mother Evropa! Dit weekend maakte ik kennis met alt-right-fenomeen The Golden One, een zwaar opgepompte, vloggende Zweed die in zijn filmpjes, zo las ik, ‘met ontblote borstkas tekeergaat tegen feminisme’.

Dat moest ik natuurlijk zien.

Hij had een bijrolletje in een uitstekend Volkskrant-artikel over Erkenbrand, een groepje keurig geklede jongemannen die Voltaire citeren in plaats van varkenskoppen voor moskeeën leggen, maar er grofweg dezelfde sympathieën op nahouden als de kaalgeschoren variant. ‘Je mag mij best een nazi noemen, dat ben ik,’ aldus de posterboy van de organisatie. Om hun heidense herfstfeest in de natuur wat cachet te geven, hadden ze als eregast niemand minder dan The Golden One in laten vliegen. Er was iets met een ritueel rond een eikenboom waarbij speciaal bier werd gedronken, en ook wandelden ze gezamenlijk door de bossen en werden er vechtsporten beoefend. Hartstikke glorious allemaal.

Misschien kwam het doordat ik...