Interview / Willem Nijholt 75 jaar

Willem Nijholt speelde honderden grote rollen bij toneel en musical. Dit najaar verschijnt van zijn hand de Lofrede op Oeroeg, die hij ook gaat voordragen. ‘Mijn enige angst is of ik het fysiek kan. Lukt het met mijn keel, houdt mijn stem het wel?’

Hij mag dan onlangs vijfenzeventig zijn geworden, Willem Nijholt doet nog altijd volop mee. ‘Ik heb een oorlog, het jappenkamp en kanker overleefd. Ik ga voorlopig nog niet weg.’ Zijn verjaardag werd gevierd met een kloek boek over zijn theatercarrière, geschreven door Hilde Scholten en Ruud Buurman. Een mooi eerbetoon, vindt de acteur. ‘Daar ben ik ook echt verguld mee.’ Al is hij natuurlijk niet helemáál tevreden. Het hoofdstuk over Indonesië en het jappenkamp heeft hij eigenhandig herschreven. ‘Ik wil het niet afkammen, maar het was mijn toon gewoon niet. Dus ik dacht: dit moet ik zelf schrijven.’

Hij is druk bezig met de Lofrede op Oeroeg die hij in opdracht van de CPNB schrijft voor de campagne...